10 SAVETA ZA POBOLJŠANJE BEZBEDNOSTI PRILIKOM ZAVARIVANJA

10 SAVETA ZA POBOLJŠANJE BEZBEDNOSTI PRILIKOM ZAVARIVANJA
12/07/2016 No Comments Uncategorized Jelena
Najbolja praksa i oprema za bezbednost prilikom izvođenja procesa zavarivanja su univerzalno primenljivi. Prilikom izvođenja zavarivanja, izlaganje opasnostima je isto bez obzira da li su u pitanju velike ili male kompanije. U nastavku možete pronaći 10 saveta za poboljšanje sigurnosti zavarivanja, uključujući i smernice za poboljšanje produktivnosti.
Pročitati priručnik: Operativni priručnik za zavarivače sadrži važne bezbednosne informacije kao i procedure za sam uređaj. Potrebno je da se uverite da svako ko rukuje mašinom bude upoznat sa sadržajem. Ako je uputstvo oštećeno ili izgubljeno potrebno je obratiti se proizvođaču za zamenu ili za novo. Mnogi proizvođači obezbeđuju priručnike on-line. Ni ovaj članak ni bilo koji drugi ne teba da se koristi kao zamena za preporuke proizvođača.
Zaštitite kožu: Izložena koža je osetljiva na bolne i štetne efekte ultraljubičastog i infracrvenog zračenja. Varnice takođe mogu biti opasne i „ući“ u otvorene džepove ili u garderobu koja nije potpuno zakopčana.
Nosite odgovarajuću opremu: Čak i sitne popravke zahtevaju odgovarajuću zaštitnu opremu-masku za zavarivanje, odgovarajuću odeću i rukavice. Nosite samo vatrootpornu odeću kao što su teksas pantalone, košulje napravljene od čvrsto tkanih materijala ili jakne za zavarivanje. Proizvođači zaštitne odeće proizvode laganu odeću čija je tkanina otporna na plamen. Proizvođači rukavica su takođe otišli korak dalje, one su sada dostupne sa ergonomski zakrivljenim prstima i sa različitim dizajnom za određene procese zavarivanja. Za teške uslove rada, za srednje uslove rada rukavice koje pružaju dodatnu veštinu i dodir su samo neke od dostupnih opcija. Potrebno je imati na umu da rukavice nisu dovoljne da se podigne upravo zavareni materijal, potrebno je koristiti dodatni alat (klješta) za izbegavanje opekotina.
Pravilna obuća: Duboke kožne cipele ili čizme pružaju najbolju zaštitu stopala. Nogavice pantalona treba da idu preko cipela. Nemojte nositi kožne ili platnene patike.
Dišite slobodno: Različita isparenja i dim koji se emituju tokom zavarivanja predstavljaju opasnost po zdravlje. Kada se zavaruje u zatvorenom prostoru, otrovna isparenja mogu da se akumuliraju, potrebno je koristiti različite sisteme za izvlačenje dima i isparenja iz te oblasti i obezbediti dovoljan vazduh za disanje. Neki materijali koji se zavaruju posebno zahtevaju respiratore za zavarivanje.
Ne gledajte u svetlost: Potreban je samo trenutak izloženosti zracima električnog luka sa očima koja su nezaštićena da doživite „fleš luka“, bolno stanje koje može da se pojavi i nekoliko sati nalon izlaganja. Maske za zavarivanje sa autopotamnjivanjem pored glavne namene imaju ulogu i u smanjivanju zamora zavarivača. Izaberite boju sočiva koja odgovara vašoj aplikaciji za zavarivanje, ako se Vaši parametri za zavarivanje i materijali ne razlikuju, standardna nijansa sočiva može da bude pravi izbor.
Maske za zavarivanje sa autopotamnjivanjem: Senzori na masci za zavarivanje zatamnjuju sočivo u deliću sekunde. Industrijske maske za zavarivanje reaguju na električni luk od 1/10.000 do 1/20.000 u delu sekunde i imaju podesivu osetljivost (korisno za niske amperaže) i kontrolu odlaganja prilagođavanja koliko dugo sočivo ostaje tamno nakon prekidanja luka. Novije maske za zavarivanje su pogodne za različite aplikacije (zavarivanje, rezanje i brušenje). Umesto klasičnih stakala, koriste se polikarbonati koji su otporni na lepljenje iskrica i samim tim su znatno dugotrajniji. Potrebno je izbegavati maske čije je vreme reakcije potamnjenja od 1/2.000 do 1/3.600 sekundi jer ona nije adekvatna za industrijsku primenu. Potrebno je napomenuti da niske temperature odlažu reakciju na svim maskama za zavarivanje sa autopotamnjenjem.
Izbegavajte ponavljanje koje uzrokuje stres: U poređenju sa standardnim maskama za zavarivanje, maske sa autopotamnjivanjem smanjuju umor koji se javlja u predelu vrata, jer su pomenute maske mnogo lakše i operateri za zavarivanje ne moraju stalnu da je podižu i spuštaju. Još jedna od prednosti je ta da ove maske štite predeo oko očiju i nekoliko sekundi između zavarenih spojeva, a kada su u pitanju velike komponente to bude i nekoliko minuta. Ušteda u pomenutim minutima omogućava kompanijama da se lakše pridržavaju vremenu potrebnim za izradu.
Koristite odgovarajuće dodavače žice: Koristiti odgovarajuće dodavače žice koji su idealni za Vas. Dodavači žice treba da pruže fleksibilnost, efikasnost, udobnost i laku kontrolu žice operateru koji izvodi proces zavarivanja. Pored toga, potrebno je napomenuti da je veoma bitna stavka i stvaranje sigurnog mesta zaposlenima, a to uključuje i ograničavanje denivelacije nastale zamršenim kablovima na podu.
Učvršćivanje komponenti: Koristiti alate za pozicioniranje i učvršćivanje radnih komada kada god je to moguće. To povećava sigurnost i eliminiše izvor potencijalnih opasnosti.
Kada bezbednost prilikom zavarivanja postane ukorenjen deo Vaše korporativne kulture, možete očekivati smanjenje izgubljenog vremena kao i povećanje produktivnosti.

 

 

Članak preuzet sa sajta https://www.millerwelds.com/

 

O autoru

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *