IZBOR TIG APARATA ZA ZAVARIVANJE

IZBOR TIG APARATA ZA ZAVARIVANJE
13/04/2016 No Comments Uncategorized Jelena
Važna pitanja i odgovori pri izboru odgovarajućeg TIG uređaja
P: Koje karakteristike treba da poseduje TIG aparat za zavarivanje?
O: Najbitniji elementi za izbor uređaja je izvor za zavarivanje DC (zavarivanje čelika) ili AC/DC (zavarivanje čelika i obojenih metala). Opseg struje i radni ciklus. Profesionalci za zavarivanje aluminijuma želeće uređaj za zavarivanje sa squarewave ili naprednom squarewave tehnologijom. Druge važne funkcije koje treba uzeti u obzir jesu jednostavnost upotrebe, impulsne mogućnosti (naročito za smanjivanje deformacije kod nerđajućih čelika), kontrola postupka (često je dobra u sprečavanju pojave kratera ili pucanja) i vrstu starta električnog luka – HF start ili kontinuirani HF su uobičajeni. Većina Miller uređaja imaju takođe Lift-Arc koja pruža pozitivan start električnog luka bez HF-a.
P: Šta je squarewave tehnologija?
O: Squarewave tehnologiju je izmislio Miller pre 25 godina i njena funkcija je u minimiziranju problema koji proističu kada je u pitanju AC TIG zavarivanje, a misli se prvenstveno na ispravljanje luka, talasanje luka, lutanje luka i prekide luka. Ovi problemi obično se javljaju tokom prelaska negativne elektrode (EN) na pozitivnu elektrodu (EP). Squarewave tehnologija skraćuje vreme prebacivanja između EN i EP čime se smanjuje nestabilnost električnog luka i poboljšava kvalitet zavarenog spoja. Danas svi profesionalni uređaji za AC TIG zavarivanje imaju squarewave tehnologiju.
P: Koja je razlika između squarewave tehnologije i napredne squarewave tehnologije?
O: Napredna squarewave tehnologija prebacuje polaritet vara hiljadu puta brže od konvencionalnih squarewave uređaja. Dramatično se poboljšava start električnog luka i njegova stabilnost. Takođe, omogućava precizniju kontrolu šava nad lokvom, širinu sloja i penetraciju. U mnogim aplikacijama može da poveća produktivnost za 25% i obezbedi povraćaj uloženog novca za manje od 5 meseci.
P: Na čemu je zasnovan invertorski aparat za zavarivanje?
O: Invertorskim uređajem za zavarivanje povećava se učestalost dolazne snage od 20.000 do 100.000 ciklusa u sekundi.
P: Kako da znam da li mi je invertorski uređaj za zavarivanje potreban?
O: Invertorski uređaji nude mnoge prednosti koje mogu da poboljšaju rad, lagani su za prenošenje, štede prostor i imaju uštedu energije. Miller invertorski uređaji mogu se priključiti bilo gde, posebno jer poseduju Auto-Line komponentu koja garantuje zavarivaču konstantnu struju zavarivanja i kontinuirano radi što je veoma bitno za terenske uslove rada, ali i u radioničkim uslovima u kojima strujni napon nije stabilan. Omogućava bilo koji ulazni napon (190 V-630 V, monofazni ili trofazni, 50 Hz ili 60 Hz) bez ručnog povezivanja, čime se osigurava stabilan rad kada je prisutna fluktuacija napona.
P: Da li su invertorski uređaji pouzdani?
O: Miller uređaji za zavarivanje poseduju manje delove, snažniji dizajn i oštrije testiranje pouzdanosti, kao rezultat toga određeni korisnici različitih marki aparata su se okrenuli Milleru.
Članak preuzet sa sajta https://www.millerwelds.com/
O autoru

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *