PREDGREVANJE MOŽE BITI OD KLJUČNOG ZNAČAJA TOKOM PROCESA ZAVARIVANJA

PREDGREVANJE MOŽE BITI OD KLJUČNOG ZNAČAJA TOKOM PROCESA ZAVARIVANJA
25/01/2017 No Comments Uncategorized Jelena
Kada treba primeniti proces predgrevanja? Koje temperature predgrevanja su odgovarajuće za vašu aplikaciju? Šta je sve potrebno uzeti u obzir kako bi se napravio pravilan izbor? Pročitajte više u narednom članku.
Ključano u mnogim zavarivačkim aplikacijama jeste da predgrevanje usporava proces hlađenja zavarenog spoja, smanjuje kloičinu vodonika i smanjuje rizik od pojave prslina. Veštačkim uvođenjem toplote u osnovni materijal dodaje se jedan korak u procesu zavarivanja, ali to vam svakako štedi vreme i novac na dugoročnom nivou jer se smanjuje mogućnost dobijanja nepravilnih zavarenih spojeva koji zahtevaju prepravke. Postoje brojne metode za predgrevanje osnovnog materijala, svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Najbolji izbor zavisi od nekoliko faktora, uključujući i zahteve koji se mogu pojaviti. Obratite pažnju na savete koji doprinose pravilnom predgrevanju i visokom kvalitetu zavarenog spoja.
Zašto je predgrevanje važno?
Predgrevanje minimizira razliku u temperaturi između električnog luka i osnovnog materijala što predstavlja prednost. Pomaže u smanjenju napona koja mogu dovesti do distorzije i pojave prslina. Topli materijali se šire , dok se hladni skupljaju pa velika temperaturna razlika između istopljenog metalnog kupatila i relativno hladnog osnovnog materijala može dovesti do unutrašnjih napona kako zavareni spoj pokušava da normalizuje temperaturnu razliku. Ovi unutrašnji naponi povećavaju rizik od distorzije i pojave prslina. Pravilno predgrevanje usporava proces hlađenja zavarenog spoja i smanjuje tvrdoću u zoni uticaja toplote, čime se stvara duktilniji zavareni spoj. Ove karakteristike su naročito važne za materijale osetljivih na tvrdoću na povišenim temperaturama, kao što su livena gvožđa, srednje i visoko ugljenični čelici. Predgrevanje usporava brzinu hlađenja, i omogućava vodoniku izdvajanje očvrslog vodinika i time smanjuje pojavu prslina. Predgrevanjem se postiže odgovarajuća toplota u metalu šava kako bi se osiguralo pravilno prodiranje. Ovo je korisno kod debelih materijala i materijala koji dobro provode toplotu. Predgrevanjem se ostvaruje manje toplote pri zavarivanju i ostvarivanje optimalne penetracije.
Kada je potrebno predgrevanje?
Predgrevanje je posebno važno kod debljih materijala, kad se zavaruju osnovni materijali koji imaju tendenciju da budu krti i kod zavarivanja različitih materijala. Kada proizvođač preporučuje osnovni materijal (ove informacije se često mogu naći u tabeli gde se nalazi temperatura predgrevanja za određene debljine materijale). Predgrevanje se primenjuje kod materijala sa velikim procentom ekvivalenta ugljenika. Visoki procenat ugljenika/legirajućih elemenata čini materijal jačim i težim, ali je krt i manje duktilan što može dovesti do pojave prslina.
Nakon što se utvrdi da je zavarivanje neophodno, treba se odlučiti za najbolju metodu. Predgrevanje otvorenim plamenom je uobičajena metoda, jednostavna je za upotrebu i nudi jednostavnu instalaciju i prenosivost. Isto tako, početna cena investicija je niska, a jedan je od metoda koji zavarivači obično znaju. Međutim ova metoda može biti neefikasna u odnosu na druge jer se veliki deo toplote gubi u okolinu, a takođe je veoma teško da se obezbedi dosledan nivo temperature celom dužinom radnog komada. Ova metodom se ugrožava bezbednost povećanjem mogućnonsti za dobijanje opekotina, a postoje i posebni zahtevi za skladištenje eksplozivnih gasova.
Različite vrste peći mogu se koristiti za predgrevanje, naročito malih delova.
Indukciono predgrevanje kao opcija omogućava više konzistentne toplote kroz zavareni spoj, nudi brzo postizanje potrebne temperature. Neka oprema sadrži mogućnost dokumenacije preko digitalnih mogućnosti snimanja. Ova metoda se smatra veoma sigurnom opcijom predgrevanja i termičke obrade nakon procesa zavarivanja, a najčešće se koristi pri zavarivanju cevi iako nudi i prednosti za druge geometrije, uključujući i ravne ploče.
Sistemi indukcionog zagrevanja stvaraju lokaliyzovano strujanje unutar provodnog dela. Ovo se postiže prolaskom naizmenične struje kroz kalem postavljen u neposrednoj blizini ili oko dela. Kao rezultat, magnetna polja proizvedena indukuju strujanje unutar dela. Otpornost materijala uzrokuje da se deo brzo zagreje, u suštini postaje “sopstveni grejač”. Ovo je vrlo efikasna metoda jer eliminiše ili smanjuje gubitak toplote u poređenju sa drugim metodama.
Kao i kod svake procedure procesa zavarivanja, potrebno je da pratite smernice predgrevanja koje je zadao proizvođač, kao i neke opšte primere iz prakse. Kada se koristi metoda otvorenog plamena potrebno je uzeti u obzir udaljenost od samog spoja kako bi se postiglo pravilno predgrevanje. Pravilna udaljenost od zavarenog spoja varira u zavisnosti od osnovnog materijala i parametara zavarivanja kao i zavarivačkih aplikacija. Sistemi indukcionog grejanja često imaju ugrađeni temperaturni kontroler za praćenje temperature koristeći povratne informacije od termoparova koji su montirani na radni komad.
O autoru

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *