SAVETI ZA POBOLJŠANJE KVALITETA PLAZMA REZANJA

SAVETI ZA POBOLJŠANJE KVALITETA PLAZMA REZANJA
14/07/2016 No Comments Uncategorized Jelena
Uređaji za plazma rezanje su jednostavni za rukovanje, međutim, postoji nekoliko saveta koji mogu da povećaju Vašu efikasnost, poboljšaju kvalitet rezanja kao i produže radni vek Vaše opreme.
Pažljivo čitanje uputstva proizvođača Vam pomaže u upoznavanju bezbednog i ispravnog rada kao i poboljšanje mogućnosti opreme za plazma rezanje.
Napravite probni rez na istoj vrsti materijala sa kojom ćete raditi, kako bi osigurali da koristite prava podešavanja i brzinu rezanja.
Kada su u pitanju dugi rezovi, veoma je teško prekinuti rezanje a potom ga nastaviti. Vežbajte svoje pokrete pre povlačenja okidača tako da se uverite da imate adekvatnu slobodu kretanja za jedan kontinuirani rez.
Koristite drag shield ako ga Vaš uređaj za plazma rezanje sadrži. Drag shield Vam omogućava oslonac gorionika pri rezanju radnog komada uz održavanje optimalnog rastojanja od 3.2 mm bez dodirivanja vrha metala. Dodirivanje vrha radne površine negativno će uticati na kvalitet rezanja i bržu zamenu potrošnog materijala.

IMG001

Da bi održali otimalno rastojanje od 1.16 mm do 3.17 mm između vrha i radnog komada bez drag shield-a, koristite slobodnu ruku kao oslonac za ruku u kojoj držite gorionik. Ovo omogućava slobodu kretanja u svim pravcima i konstantan rez.

0022         0002

 

Kada je u pitanju probijanje tankih materijala pri početnom rezu, luk može da se probija sa veoma malo varnica. Međutim, kada su u pitanju deblji materijali, potrebno je startovati sa gorionikom pod uglom od 45°, u suprotnom veliko prskanje može brzo da odnese potrošni materijal (ako održavate pravilnu brzinu kretanja, varnice će izlaziti pod uglom od 15 do 20°).

1

 

Što je veća brzina rezanja (posebno se misli na aluminijum) Vaš rez će biti čistiji. Kada se režu deblji materijali, podesite uređaj za maksimalnu snagu i varirajte brzinu rezanja. Kada su u pitanju tanji materijali, potrebno je smanjiti amperažu u cilju održavanja uskog reza.
Za precizne rezove koristiti ivične stege koje vode gorionik. Ako želite više rezova koji istog oblika, potrebno je napraviti šablon. Ravni i okrugli šabloni su dostupni kako bi osigurali pravilno rezanje.

IMG0030jpg          IMG0043001jpg

 

Kada koristite svoj uređaj za plazma rezanje, imajte prethodne savete u vidu. To će Vam pomoći prilikom optimizacije, povećanja produktivnosti i nižih troškova.

 

Članak preuzet sa sajta https://www.millerwelds.com/
O autoru

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *